Notice: Undefined offset: 0 in /home/czssvirovitica/public_html/wp-content/themes/centarzasocijalnuskrb/single.php on line 7

Notice: Trying to get property of non-object in /home/czssvirovitica/public_html/wp-content/themes/centarzasocijalnuskrb/single.php on line 7

EDUKACIJE

24. kolovoza 2016.

Stručnjaci Podružnice Obiteljski centar provode niz edukacija, predavanja i radionica  u prostorijama Obiteljskog centra, osnovnim i srednjim školama i drugim zainteresiranim institucijama na području Virovitičko podravske županije. Korisnici  edukacija su profesori, nastavnici, stručni suradnici, odgojiteljice  i roditelji. 

 

1.  Edukacija za stručnjake i roditelje

Stručne radnice Podružnice Obiteljski centar održavaju prema dogovoru sa školama, edukacije/predavanja/radionice, profesorima, nastavnicima, stručnim suradnicima u školama te roditeljima.

2.   Predavanje za nastavnike i stručne suradnike :

  • “Prevencija nasilja u obitelji”
  • “Koliko teškoća stavlja škola pred djecu s teškoćama u razvoju”
  • “Agresivno ponašanje”

Predavanje traje oko 60 minuta.

3.    Edukacija nastavnika i stručnih suradnika “Pristup i rad s djecom s problemom agresivnosti”

Edukacija traje 2 dana po 6 sati.

Završenom edukacijom dobiva se potvrda o pohađanju edukacije te edukacija može biti prijavljena nadležnim institucijama i stručnim komorama.

 

4.    Predavanje za roditelje “Odnos roditelj-dijete- što sve treba znati?”

Predavanje traje oko 60 minuta.

Provodi se u “Mjesecu borbe protiv ovisnosti”  (15. studenog do 15.prosinca)

 

5.    Predavanje za roditelje “Cyberbullying”  

Putem ovog predavanja roditelji imaju priliku biti educirani o relativno novoj vrsti nasilja “cyberbullyingu” odnosno elektroničkom nasilju koje se manifestira u nasilničkom, agresivnom ponašanju djece prema drugoj djeci  putem interneta ili mobitela koje služi kako bi se neko dijete ponizilo, zadirkivalo, prijetilo mu se ili ga teroriziralo na neki drugi način.

Ovo predavanje Vam omogućuje da saznate što se sve smatra nasiljem na Internetu te Vas informira kako prepoznati i pomoći djetetu koja je žrtva cyberbullyinga, kako ga zaštiti te kako postaviti pravila ponašanja koja djecu štite na internetu.

Predavanje traje oko 60 minuta.

Djecu nemojte savjetovati da ovaj problem ignoriraju niti ga ohrabrujte da zlostavljaču vrati istom mjerom. Vrlo je bitno naučiti dijete odgovornom ponašanju na Internetu, kao što djecu, primjerice, učimo kako treba prijeći prometnu ulicu.

“Djeca mogu znati više od Vas o tehnologiji, ali Vi znate više o životu. Dopušteno je postaviti pravila i tražiti njihovo poštivanje. Vi ste još uvijek roditelj” 

To je važno zbog sve raširenijeg međuvršnjačkog nasilja preko interneta poznatijeg kao cyberbullying.  Upozorava se kako je cyberbullying vrlo često opasniji od “običnog” nasilja jer zlostavljač ne vidi uživo žrtvu i njezinu patnju, a žrtva je zlostavljaču dostupna čak i kada je na sigurnom-u svom domu ili svojoj sobi.

 

6.   Edukacija za posvojitelje   

Edukacija je namijenjena potencijalnim posvojiteljima koji su podnijeli zahtjev za obradu i posvojenje djeteta Centru za socijalnu skrb.

Edukacija se organizira i  provodi kada se skupi više bračnih parova a obrađuju se sve teme predviđene Obiteljskim zakonom te polaznici na kraju edukacije dobivaju potvrde o završenoj edukaciji za posvojitelje.

Ciljevi  programa:

  • usmjereni su na osnaživanje kroz stjecanje potrebnih vještina i znanja u obavljanju odgovorne i zahtjevne uloge posvojitelja
  • pridonošenje boljem razumijevanju potreba posvojene djece
  • razvoj i promocija posvojenja
  • stvaranje uvjeta za pravilan psihofizički, socijalni i emocionalni razvoj posvojene djece

 

7.    Edukacije za udomitelje

Provodi se redovna godišnja edukacija udomitelja za odrasle i udomitelja za djecu, te edukacija  potencijalnih udomitelja.

Edukacija u pravilu traje tri do četiri dana.

 

8.    Edukacija voditelja mjere stručne potpore i podrške u ostvarivanju skrbi o djetetu

Održava se godišnja edukacija voditelja mjere nadzora.